ADAKAH TINDAKAN TERBARU KOREA UTARA BAKAL BERPERANG DENGAN AMERIKA?

Seorang juruterbang dari Singapura telah merakam ibu kota Pyongyang di Korea Utara yang kelihatan benar-benar sepi.

 

Aram Pan memfilemkan video bird-eye yang menyeramkan, rakaman itu menunjukkan bandar Korea Utara itu kelihatan seperti ‘ghost town‘ dengan jalan yang kosong ketiadaan orang awam. Kawasan di luar pusat bandar hanya menunjukkan sedikit tanda-tanda kehidupan.

Rakaman itu kini telah menyebabkan beberapa orang percaya bahawa Pyongyang, dengan penduduknya dilaporkan sebanyak 2.58 juta, telah dipindahkan; mungkin sebagai persediaan untuk melancarkan peluru berpandu.

Aram berusia 41 tahun adalah sebahagian daripada DPRK360, satu projek yang cuba memberi penerangan di Korea Utara melalui perkongsian gambar dan rakaman video online.

Pemimpin dunia menjadi semakin gementar mengenai keupayaan nuklear Korea Utara yang semakin berkembang, imej yang ini membuatkan kawasan sekitar lebih ketakutan terhadap peperangan nuklear berpunca dari Korea Utara.

Anda boleh menonton rakaman untuk diri sendiri di bawah:

Sekiranya ini adalah evacuation oleh Pyongyang, ia adalah bukan kali pertama. Pada bulan April, akhbar Rusia Pravda Report melaporkan bagaimana 600,000 penduduk Pyongyang dipindahkan sebelum pelancaran peluru berpandu.

Rakaman terbaru ini berlaku selepas perjanjian Kim Jong-Un baru-baru ini membuktikan ‘kekuatan tindak balas Korea Utara’, yang mencetuskan kebimbangan negara setempat terhadap peluru berpandu balistik antara benua sehingga ke Amerika Syarikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.