10 PERKARA MENGENAI TUBUH ANDA YANG MENGEJUTKAN !

Walaupun dengan teknologi yang moden sekarang, tubuh manusia adalah sistem yang paling sempurna di planet pada hari ini.

Kami di Kena Viral telah listkan tentang potensi tubuh kita berbanding dengan teknologi moden.

Sudah tentu, dari sudut saintifik, membandingkan mata dan kamera digital tidak betul. Tetapi jika kita cuba nak membandingkan, kita boleh menganggarkan kira-kira 126 megapiksel untuk mata kita (di tengah-tengah mata).

Satu saat penglihatan kita sama dengan jumlah 21.45 GB. 1 saat video iPhone hanya 375 MB.

Otak mempunyai kira-kira 100 bilion neuron, masing-masing menghasilkan kira-kira 1,000 sinapsis yang boleh menyimpan data. Jika segalanya didarab, ternyata bahawa otak kita secara teorinya mempunyai 100 terabytes maklumat. Sebagai perbandingan, salah satu superkomputer paling kuat di dunia, “Titan,” mempunyai memori sistem sebanyak 710 terabyte.

Menurut saluran saintifik Veritasium, menjelang tahun 2020 jumlah semua maklumat yang tersimpan dari manusia akan mencapai 40 zettabytes. Kini bandingkan: badan manusia sudah mengandungi 60 zettabytes data.

Walau bagaimanapun, maklumat genetik seseorang hanya mempunyai memori sebanyak 1.5 gigabait. Sama seperti sistem operasi iOS 10.

Sekitar 100,000 reaksi kimia sesaat berlaku di otak, yang bermaksud bahawa kelajuannya bersamaan dengan kereta api Shanghai Maglev – salah satu kereta terpantas di planet ini, yang mudah mencapai 270 batu / jam (430 km / jam).

“Hakikat” bahawa manusia hanya menggunakan 10% daripada otak mereka adalah mitos. Otak menggunakan banyak sumber pada saat tertentu. Ia boleh dibandingkan dengan radio: kita hanya mendengar satu gelombang pada satu masa, walaupun mungkin ada 100 saluran.

Untuk memadankan otak (dengan keupayaan standard kira-kira 20 W) dalam prestasi, anda memerlukan superkomputer yang menggunakan kira-kira 1.4 MW, atau 70,000 kali lebih besar.

Dan, yang paling penting, otak dan badan manusia secara keseluruhan mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk membaik pulih walau dengan kerosakan yang serius. Malah alat yang paling berkuasa di dunia tidak boleh dibanding dengan badan kita.

 

Bonus

Terdapat dua jenis pusat: terkeluar dan kedalam. Adakah anda tahu bahawa hanya 1% orang yang mempunyai pusat terkeluar? Memang menakjubkan, dan pusat ini juga lebih bersih kerana kurang kotoran terkumpul. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa pusat kedalam lebih diterima dan penampakan susuk tubuh lebih menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.