11 PERKARA MISTERI BERLAKU SEMASA TIDUR

Waktu malam masa yang kita boleh tidur dengan tenang dan memulihkan tenaga. Walau bagaimanapun, sukar untuk mencari seseorang yang tidak pernah mengalami beberapa sensasi aneh dan tidak menyenangkan sebelum tidur.

Kami di Kena Viral telah mengumpulkan pengalaman semasa tidur, yang kekal sebagai misteri untuk sains sehingga ke hari ini.

1. Sleep Paralysis / lumpuh ketika tidur

Bagaimana perasaannya: Bangun pada waktu malam dan tidak boleh bergerak. Ditambah dengan halusinasi menakutkan dan perasaan bahawa ada orang lain di dalam bilik. Pada masa dulu, keadaan ini sentiasa dikaitkan dengan hantu / roh jahat.

Mengapa ia berlaku: Biasanya bila kita tidur, badan kita akan lumpuh supaya kita tidak tidur berjalan atau “sleep walking” dan sebagainya. Ketika kita tengah tidur, otot kita akan di “matikan” sewaktu tidur apabila otak terjaga.

Kira-kira 7% daripada populasi telah mengalami sleep paralysis sekurang-kurangnya sekali (sumber). Mereka mengatakan ini lebih cenderung apabila mereka tidur menghadap ke-atas.

2. Hypnagogic hallucinations

Bagaimana rasanya: Apabila seseorang berada di ambang tidur tetapi masih terjaga, dia melihat gambar pelik di depan matanya. Selalunya wajah yang menakutkan dan makhluk fantasi.

Mengapa ia berlaku: Ini adalah salah satu daripada beberapa jenis halusinasi yang mungkin ada kepada orang yang sihat. Kanak-kanak lebih kerap terjadi (sumber), yang boleh menjadi sebab mereka tidak mahu tidur. Halusinasi ini mungkin disebabkan oleh tekanan atau hanya imaginasi. Ia juga boleh muncul jika tidur dalam keadaan mabuk.

3. Bercakap ketika tidur

Bagaimana perasaannya: Biasanya, orang yang menderita dari somniloquy (istilah mat saleh untuk tidur bercakap) tidak tahu mengenainya. Keadaan ini tidak berbahaya secara psikologi, walaupun seseorang yang mempunyai masalah seperti ini mungkin bimbang tentang rahsia yang disembunyi.

Mengapa ia berlaku: Lelaki dan kanak-kanak lebih kerap terjadi (sumber), dan puncanya adalah tekanan. Psikologi diri seseorang itu cuba menentang apa yang dia tidak setuju dengan realiti.

4. Bermimpi dalam mimpi

Bagaimana perasaannya: Orang itu bermimpi, kemudian bangun, tetapi perkara aneh terus berlaku kepadanya. Ternyata dia hanya bermimpi bahawa dia bangun. Ini telah diterokai dalam filem Inception. Kejayaan filem ini telah menyebabkan ramai yang mula memberitahu pernah mengalami fenomena ini.

Mengapa ia berlaku: Ahli sasterawan percaya bahawa jika anda mempunyai mimpi seperti itu, ini menunjukkan kecenderungan anda terhadap amalan rohani. Sains secara rasmi tidak dapat menjelaskan mengapa ini berlaku.

5. Tidur berjalan

Bagaimana rasanya: Keadaan ini adalah bertentangan dari lumpuh tidur / sleep paralysis – kesedaran ketika sedang tidur, tetapi kelumpuhan otot tidak berlaku. Dalam tidur mereka, orang boleh berjalan, mengemas/membersihkan bahkan boleh meninggalkan rumah yang sering dianggap sangat berbahaya. Pada waktu pagi, mereka tidak akan ingat apa-apa.

Mengapa ia berlaku: Tidur berjalan berlaku pada kira-kira 4.6-10.3% daripada populasi, kebanyakkannya adalah kanak-kanak (sumber). Penyebab dan kaedah rawatannya masih tidak diketahui.

6. Sindrom kepala meledak

Bagaimana rasanya: Orang itu tersedar akibat merasa letupan kuat atau tepukan. Kadang-kadang bunyi itu seperti boleh memekakkan telinga. Ia boleh diiringi dengan berdesing atau flash. Fenomena ini tidak berbahaya, tetapi ia menakutkan. Sesetengah berpendapat mereka telah mengalami strok.

Mengapa ia berlaku: Ini berlaku apabila, untuk sebab tertentu, terdapat peningkatan aktiviti neural di bidang otak yang bertanggungjawab untuk memproses bunyi (sumber). Kadangkala sindrom ini digabungkan dengan insomnia atau jet lag.

7. Berdengkur

Bagaimana perasaannya: Tidur Apnea atau berdengku terjadi disebabkan berhenti bernafas secara mendadak dalam mimpi. Orang itu akan terbangun akibatnya. Kualiti tidur berkurangan, otak tidak dapat oksigen secukupnya, dan menjadi sukar untuk mendapatkan tidur yang cukup. Tekanan arteri juga berubah semasa serangan, yang boleh menyebabkan masalah jantung.

Mengapa ia berlaku: Semasa tidur, otot-otot pharynx berehat, yang kadang-kala menyebabkan penyumbatan saluran udara. Obesiti, merokok, dan usia tua lebih berisiko.

8. Mimpi sama berulang kali

Bagaimana rasanya: Mungkin semua orang mempunyai mimpi berulang yang pelik, mimpi yang jalan ceritanya sama.

Mengapa ia berlaku: Pakar psikologi percaya otak kita menggunakan mimpi sedemikian untuk memberi perhatian kepada sesuatu yang tidak kita perhatikan dalam kehidupan seharian. Mimpi ini akan kembali sehingga keadaan diselesaikan (sumber).

9. Perasaan jatuh katil

Bagaimana perasaannya: Kadang-kadang kita berasa seperti kita jatuh ke katil dari tempat yang tinggi. Kita terkejut dan bangun. Kadang-kadang sebelum itu, kita bermimpi bahawa kita sedang terbang atau tersandung dan jatuh – perasaan yang agak tidak menyenangkan.

Mengapa ia berlaku: Tidur serupa dengan mati – denyutan jantung dan pernafasan perlahan, nada otot berkurangan. Otak kita akan “ketakutan” dan anggap ini sebagai kematian sebenar, untuk periksa sama ada masih hidup atau tidak, otak akan menghantar denyutan kepada otot.

10. Perasaan “roh” keluar dari badan

Bagaimana perasaannya: Ini adalah fenomena neuropsikologi di mana seseorang, setengah tidur dan berjaga-jaga (atau lebih dikenali tidur ayam), melihat dirinya dari tempat di luar tubuhnya. Bagi kepercayaan tahyul, ini mengesahkan kewujudan jiwa.

Mengapa ia berlaku: Fenomena ini amat sukar untuk diteliti. Walaupun saintis tahu bahawa ilusi keluar dari badan ada, tidak jelas bagaimana ia berfungsi dan mengapa ia timbul. Ia juga tidak jelas bagaimana untuk menangani perkara ini. Tetapi ada yang tahu bagaimana untuk memasuki ke “alam” ini dengan sengaja. Mereka berbuat demikian untuk mengembangkan  keupayaan kognitif mereka.

11. BONUS – Teruja secara tetiba ketika tidur

Bagaimana perasaannya: Kadang-kadang kita tak dapat cari penyelesaian untuk masalah, dan oleh itu kita sentiasa memikirkannya. Di dalam mimpi, otak kita akan memberi petunjuk. Cuma masalah yang semua hadapi adalah mengingatnya bila bangun dari tidur.

Dmitri Mendeleev, seorang ahli kimia Rusia, taksub dengan mencipta jadual berkala unsur – dan kemudian dia melihatnya dalam mimpi. Sesuatu yang sama berlaku dengan ahli kimia Ogos Kekulé ketika dia bermimpi formula untuk benzene.

Mengapa ia berlaku: Kadang-kala minda separa sedar kita sudah tahu jawapannya, walaupun belum mencapai kesedaran. Semasa tidur, alam bawah sedar lebih aktif dan dapat memberikan jawapan. Tidur memang best, tetapi kadang-kadang ia mendatangkan banyak faedah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.