6 TIPS UNTUK MENDIDIK ANAK YANG BAIK & BERJAYA DARI PAKAR PSIKOLOGI HARVARD

Kena Viral ingin berkongsi dengan anda tips untuk menjaga dan mendidik anak anda dari pakar psikologi Harvard University.

1. Luangkan masa dengan anak anda.

Ini adalah asas untuk segala-galanya. Anda harus sentiasa meluangkan masa bersama anak-anak anda, mengambil minat terhadap hobi mereka serta masalah mereka, dan yang paling penting, dengar apa yang mereka katakan. Anda bukan sahaja belajar banyak tentang personaliti unik anak lelaki atau anak perempuan, tetapi tindakan anda akan memberi mereka contoh bagaimana untuk menunjukkan perhatian dan perhatian kepada orang lain.

2. Sentiasa beritahu anak yang anda sayangkan mereka.

Menurut penyelidikan oleh ahli psikologi, ramai kanak-kanak tidak tahu bahawa mereka adalah orang yang paling penting di dunia kepada ibu bapa mereka. Mereka perlu mendengar kata-kata ini daripada anda. Jangan lupa untuk mengatakan yang mereka segalanya untuk anda sekerap mungkin supaya anak anda berasa selamat, disayangi, dan dihargai.

3. Tunjukkan kepada mereka bagaimana menyelesaikan masalah dan tidak lari dari masalah.

Sebagai contoh, jika anak anda tiba-tiba nak berhenti bermain bola sepak, mintalah mereka menjelaskan mengapa mereka mahu berhenti, serta jelaskan kepada mereka kewajipan atau tanggungjawab mereka kepada rakan sepasukan, ini juga akan mendidik anak anda semangat setiakawan. Jika mereka masih mahu berhenti, bantu mereka mencari sesuatu yang baru untuk menaikkan kembali semangat mereka.

4. Melatih  anak anda untuk membantu dengan sesuatu setiap hari, dan menunjukkan bahawa anda bersyukur atas bantuan mereka.

Ahli psikologi menunjukkan bahawa orang yang biasa mengucapkan rasa syukur dan berterima kasih, lebih cenderung merasa belas kasihan kepada orang lain, lebih murah hati, dan suka membantu. Oleh itu, penting untuk membangunkan satu set aktiviti harian yang anak anda dapat membantu di rumah, yang mana anda boleh mengucapkan terima kasih. Ahli psikologi juga mengesyorkan untuk memberi ganjaran kepada anak anda apabila mereka ikhlas membuat baik dan apabila mereka berusaha untuk membantu anda.

5. Bantu anak anda menghadapi emosi negatif mereka

Ahli psikologi percaya bahawa keupayaan untuk prihatin kepada orang lain di pengaruh oleh emosi negatif seperti kemarahan, kebencian, rasa malu, dan iri hati. Dalam membantu kanak-kanak untuk memahami perasaan negatif ini, ia akan mendorong mereka untuk menyelesaikan konflik dalaman mereka. Self-analisis seperti ini akan menetapkan mereka di jalan yang panjang untuk menjadi individu yang penuh belas kasihan dan penyayang. Ia juga penting untuk mewujudkan kestabilan psikologi.

6. Tunjukkan kepada mereka bahawa dunia jauh lebih besar, lebih kompleks, dan lebih menarik daripada apa yang mereka bayangkan

Menurut kajian yang dijalankan oleh ahli psikologi, hampir semua kanak-kanak hanya berminat dalam dunia kecil keluarga dan rakan-rakan mereka. Adalah penting bahawa mereka juga belajar untuk mengambil minat terhadap orang dan peristiwa di luar lingkaran terhad ini, yang mungkin berbeza daripada apa yang mereka ketahui dalam istilah sosial, budaya, dan geografi. Anda boleh membantu mereka dengan belajar menjadi pendengar yang baik yang boleh meletakkan dirinya di kasut orang lain dan merasa empati, sama ada melalui filem, gambar atau berita.

Beberapa kata penting dari pakar Harvard: ’Raising a child to be polite, caring, and compassionate is a very difficult task. But it’s exactly what all of us are capable of doing. And nothing else in the world will ever compare to the importance of this or the priceless joy you feel from it when it’s achieved.’

 

Sumber dari upworthy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.