“INI TAK BOLEH KATA DARURAT” – ZAMIHAN, PEGAWAI KADER JAKIM

Penceramah kontroversi Zamihan Mat Zain berkata kejadian masyarakat Cina tumpang berteduh di sebuah surau di Georgetown, Pulau Pinang ketika banjir besar tidak sepatutnya berlaku.  Katanya, situasi itu masih tidak boleh dikelaskan sebagai darurat.

“Situasi gambar di atas tidak sepatutnya berlaku,” kata pegawai kader Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang sebelum ini berdepan kontroversi mengkritik sultan Johor dalam isu dobi khusus untuk orang Islam.

“Ia tidak boleh dikategorikan sebagai darurat kerana masih ada ikhtiar lain untuk keperluan mereka.”

Walaupun terdapat perbezaan pendapat pendapat berkaitan hukum agama, rata-rata warga maya memuji langkah bilal Surau Taman Free School itu yang mempelawa sekumpulan masyarakat Cina, lelaki dan perempuan dewasa, berteduh di rumah ibadat itu.

Berdasarkan gambar yang tular, kelihatan seorang lelaki yang tidak berbaju kesejukan, seorang wanita berseluar pendek paras lutut, manakala yang lain sedang duduk atau berbaring menghilangkan kepenatan mereka.

Sapno Tukijo, 50 dilaporkan berkata penduduk bukan Islam itu pada asalnya mahu menumpang di kuil berhampiran tetapi dihalang arus deras, menyebabkan beliau mempelawanya ke surau demi keselamatan.

Mengakui sedar akan dikecam, Sapno berkata beliau tentu akan lebih rasa bersalah melihat mangsa banjir tiada arah tujuan atau lebih buruk dihanyutkan arus deras.

Dalam kenyataan di Facebook semalam, Zamihan berkata pihak pengurusan surau itu perlu mengingatkan mereka dengan adab dan syarat bagi menjaga kesucian masjid.

Beliau turut berkongsi kembali gambar tersebut dengan teman dan pengikutnya di media sosial itu.

Sementara itu, Zamihan juga membentangkan beberapa hukum sama ada orang bukan Islam boleh masuk dan duduk dalam masjid.

Antaranya, berdasarkan pandangan iman Shafie, hukum asal membolehkan perkara itu dengan keizinan dari orang Islam yang baligh dan berakal (pemerintah) sekalipun orang kafir tersebut dalam keadaan junub kecuali Masjidil Haram. [Baca pandangan penuh]

Dalam perkembangan terkini petang ini, update itu tidak lagi kelihatan, kemungkinan dipadam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.