RESEPI KEK COKLAT VIRAL HANYA 2 BAHAN!

Masih tak habis dengan fenomena kek coklat 2 bahan ni kan? Ha siapa yang masih tercari2 cara nak buat tu boleh follow resepi dibawah ni!

Pemilik resepi : Puan Hanny

Mari kita tengok apakah 2 bahan tersebut dan bagaimana cara membuatnya.

Menurut Puan Hanny, resepi ini sangat sesuai untuk hidangan minum petang dengan anak-anak. Tak rugi mencubanya sebab caranya tersangatlah mudah.

Berikut adalah bahan yang diperlukan.
Bahan-bahan:

  • 1 paket biskut Oreo (pek 137g)
  • 100ml susu Dutch Lady coklat

Cara-cara:

1. Hancurkan Biskut

Mula-mula, hancur biskut Oreo sekali dengan krim di dalamnya. Ikutlah nak bubuh dalam plastik dan tumbuk dengan lesung atau guna blender. Saya guna blender saja.

2. Tuang Susu

Seterusnya, tuangkan susu ke dalam biskut yang dihancurkan tadi. Kacau sampai rata.

3. Masukkan Dalam Loyang

Bila dah siap, masukkan dalam loyang.

4. Kukus

Akhir sekali, kukus selama 20 minit dengan api kecil.

Siap!

Dah siap dah pun. Inilah hasilnya.

*Nota 

Macam dalam gambar ini, saya buat sedikit topping dengan menggunakan cip coklatsemi sweet. Caranya mudah saja. Saya double boil cip coklat tadi sampai cair dan sapukan di atas kek.

Tapi, sebenarnya kek ini dah sedap dimakan begitu saja walaupun tak buat toppingnya.

Oh ya, resepi ini akan dapat kek yang kecil saja. Kalau nak lebih besar, boleh gandakan 2 atau 3 kali resepi. Kek yang dalam gambar ini, saya gandakan 2 kali resepi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *